Israel exploaterar olja vid Golanhöjderna

Ett amerikanskt bolag har via ett dotterbolag lett av en föredetta israelisk toppolitiker just fått tillåtelse att borra efter olja i området kring Golanhöjderna, vilket till större delen ockuperas av Israel sedan 1981. Formellt tillhör området Syrien men med stöd av Israel behärskas den del som inte ockuperas nu av sunnifundamentalistiska gerillor som strider mot Assad, bland andra al-Nusra-fronten och IS. Förmodligen kommer hela området att hamna under israelisk kontroll framöver. Det är strategiskt mycket viktigt för Israel, där finns landets huvudsakliga färskvattenförsörjning och betydande olje- och gaskällor.

Det är en intressant utveckling i den konflikten mellan Israel och Assad. Den lokale företagsledaren Effi Eitam är för övrigt känd för sina insatser som brigadgeneral, där han gav order som ledde till att en palestinsk fånge brutalt slogs ihjäl vilket sedermera ledde till att han lämnade militären för en karriär som ultranationalistisk politiker på högsta nivå. Han har uttalat stöd för apartheidpolitik och beskrivit araberna i Israel som en cancer, förespråkat massakrer och anser att den israeliska krigsmakten bör använda palestinier som mänskliga sköldar.

Moderbolaget Genie Energy har personer som Dick Cheney, Michael Steinhardt, Jacob Rothschild och Rupert Murdoch i sin ledning. Idel kändisar med ekonomiska intressen i krig och korruption i regionen, med andra ord.

I ljuset av att oljeindustrin i Libyen nyligen kollapsat och oroligheterna i Nigeria mycket väl kan störa oljeproduktionen där samt osäkerheten kring oljekällorna i Irak och Syrien är det antagligen en lönsam affär även om det visar sig att det inte finns så mycket olja att hämta i Golan. Som vanligt verkar inte lokalbefolkningen ha fått bestämma vad som ska ske med naturresurserna där de bor, och det gäller väl att passa på när både Assad och Hezbollah är upptagna med strider mot sunnigerillor som nu aktivt stöds av Obama.

Det är naturligtvis viktigare att världens rikaste män blir ännu rikare, och att krigstörstande unga män har någonstans att åka till där de kan liva upp vardagen lite med övergrepp och vapen, än att lösa de motsättningar och sociala problem som finns i regionen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *